wetenschaps café met hugo moors

woensdag, 17 april, 2024 - 20:00

Verouderen zonder oud te worden. Kunnen wij onze biologische klok terugdraaien?

Mei 2019: De wereld-gezondheidsorganisatie (WHO) erkent voor het eerst dat veroudering een aandoening is die leidt tot de achteruitgang van de menselijke capaciteiten. Deze erkenning opent voor onderzoekers eindelijk de officiële mogelijkheid om op zoek te gaan naar methoden en remedies die op een wetenschappelijk aantoonbare wijze veroudering kunnen behandelen.

Maar wat is veroudering eigenlijk? Welke mechanismen en fundamentele biologische processen liggen aan de basis van veroudering? En bestaan er wel effectief methoden of behandelingen die veroudering kunnen tegengaan? Deze lezing tracht op deze vragen een zo duidelijk mogelijk wetenschappelijk antwoord te geven.

Hugo Moors is sinds 1992 werkzaam op het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK CEN) en onderzocht na een herstudie tot bio-ingenieur als geo-microbioloog vnl. de impact van bodembacteriën op de stockage van radioactief afval. In het voorjaar van 2023 werd door een nieuw strategisch onderzoeksplan van het SCK CEN zijn jobinhoud drastisch gewijzigd en richtte hij zich binnen het instituut voor Nuclear Medical Applications (NMA) op innovatief en fundamenteel onderzoek naar het gebruik van nucleaire isotopen bij kankerdiagnose en -bestrijding. Dankzij dit onderzoek verwierf hij wetenschappelijke inzichten over hoe ons lichaam functioneert en veroudert en welke middelen of remedies dit verouderingsproces kunnen vertragen of tegengaan.

https://www.wetenschapscafe-antwerpen.be/