wetenschaps-café met daniel mayerson
Wat zit er in zwarte gaten?
Hoe de mysteries rond zwarte gaten in toekomstige, baanbrekende experimenten ontsluieren?
Zwarte gaten zijn objecten die zo compact zijn dat zelfs licht niet kan ontsnappen aan hun zwaartekrachtsveld. Maar wat zit erin? De algemene relativiteitstheorie van Einstein biedt hier geen sluitend antwoord op.
De spreker zal de theoretische problemen van een zwart gat behandelen en een mogelijke oplossing beschrijven vanuit de snaartheorie: het zogenaamde 'fuzzball'- paradigma, waarin de 'binnenkant' van een zwart gat gevuld wordt met een pluis (of 'fuzz') van kwantumsnaren.
De huidige en vooral toekomstige experimenten komen aan bod die ons kunnen helpen zwarte gaten beter te begrijpen. Van primordiaal belang daarbij zal de detectie van gravitatiegolven door LISA en de Einstein Telescoop zijn, alsook beeldvorming van zwarte gaten via de Event Horizon Telescope (EHT).
Daniel Mayerson, afkomstig uit Ekeren, behaalde fysica-masters in Leuven en Cambridge en een doctoraat in de theoretische hoge-energie fysica in Amsterdam. Hij deed postdocs aan de University of Michigan (VS) en het Institut de physique théorique te Saclay (FR) alvorens terug op de KUL te belanden, waar zijn onderzoek focust op zwarte gaten in de snaartheorie en de detecteerbare effecten ervan.
Sinds kort is hij ook instituutscoördinator van het nieuwe Leuven Gravity Institute. Hij maakt deel uit van het projectteam rond de ondergrondse Einstein Telescoop. Hij zet zich daar in voor de wetenschapscommunicatie over dit toekomstig wetenschappelijk centrum dat mogelijk zal verrijzen in het gebied van het drielandenpunt België-Nederland-Duitsland.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/04/03/proefboringen-voor-einstein-tele...