uitstap met wetenschaps- café naar gents universiteits- museum

zaterdag, 30 september, 2023 - 14:30

Het is in de loop der jaren een goed gebruik geworden om het nieuwe werkingsjaar van het Wetenschapscafé Antwerpen te openen met een speciale activiteit, zoals een gezamenlijk bezoek aan een uit wetenschappelijk oogpunt interessant fenomeen. Dit jaar willen we dat doen door op zaterdagmiddag 30 september een uitstap te organiseren naar het aan de Universiteit van Gent verbonden Gents Universiteitsmuseum (GUM).

Het GUM is een museum gewijd aan de wetenschap. Het werd geopend op 3 oktober 2020.
Het is gevestigd op campus Ledeganck, vlak naast de Plantentuin en ligt op loopafstand van het station Gent-Sint-Pieters.

De Gentse universiteit heeft in de loop der jaren een uitgebreide collectie aan academisch erfgoed opgebouwd. Dit erfgoed is binnen de universiteit altijd heel erg versnipperd geweest. Enkele collecties vonden een onderkomen in kleinere collectiemusea: het Museum Dierkunde, het Museum Morfologie, het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen (in 2016 hebben wij daar met ons Wetenschapscafé een bezoek aan gebracht), het Archeologisch Museum, de Etnografische Verzamelingen, het Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde en het Museum Dierick. Het GUM brengt al deze collecties samen op één locatie.

Praktisch:
Wij verzamelen om 14:25 uur aan de ingang van het GUM.
U kunt op eigen gelegenheid naar het museum gaan, maar het is ook mogelijk om vanuit Antwerpen gezamenlijk met de trein te gaan. Die vertrekt om 13:06 uur vanuit Antwerpen-Centraal, heeft een tussenstop om 13:11 uur in station Berchem en komt om 14:06 uur in Gent-Sint-Piters aan. (Wegens werkzaamheden wordt deze trein omgeleid en rijdt die dag zonder tussenstops rechtstreeks van Berchem naar Gent-Sint-Pieters.)
Na afloop kunnen we onder het genot van een drankje gezamenlijk napraten en/of een bezoek brengen aan de Plantentuin of de Serre.

U kunt zich inschrijven door middel van het aanmeldingsformulier op onze website:
https://www.wetenschapscafe-antwerpen.be/

Het GUM hanteert een maximum aantal dat binnen een tijdslot binnen mag en vraagt dan ook om vooraf voor een bepaald tijdslot in te tekenen. Voor het tijdslot van 14:30 - 15:00 uur hebben wij 30 personen ingeschreven.
U dient zelf te zorgen voor een NMBS-ticket en het toegangsticket voor het GUM. Dat kan op de dag zelf ter plekke.
Personen in het bezit van een Museumpas hebben gratis toegang tot het GUM.