portus ojomo

vrijdag, 7 april, 2023 - 20:15 tot donderdag, 4 mei, 2023 - 23:45

Portus Ojomo (Nigeria, °1952) begon zijn artistieke carrière in 1974 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en het Instituto Allende te Mexico. Zijn opleiding is geënt op Westerse—voornamelijk Europese—kunsthistorische tradities en omvat disciplines als muurschildering, beeldhouwkunst, loodglas, glas in beton en mozaïek. In 2021 vervolledigde Ojomo zijn studies met een opleiding grafische vormgeving.

Ojomo weet de cruciale momenten van menselijke emoties met eenvoud vast te leggen. Hij daagt de kijkers uit om aspecten van zichzelf in zijn schilderijen terug te vinden. De levendige uitdrukkingen, de vibrerende expressies en de sterke kleurcontrasten geven een bijzondere resonantie aan Ojomo’s werken.

Naast tentoonstellingen in binnen- en buitenland, is er ook werk van Ojomo opgenomen in privé- en officiële collecties. Zo bijvoorbeeld het bronzen bas-reliëf dat hij in 1989 ontwierp voor het zestigjarig bestaan van de CV 'Onze Woning' te Antwerpen, en een tweede bas-reliëf dat sinds 1998 het Jos Verhelstplein in Antwerpen opluistert.

In 2009 realiseerde Ojomo voor het Sorteercentrum Antwerpen X een muurreliëf van 45m2 dat de geschiedenis van de post uitbeeldt.

Zijn werk werd in Zuid-Afrika geselecteerd voor FIFA’s 2010 International Fine Art Collection.

In 2010 won hij de creativiteitsprijs Instituut Emile Vandervelde; in 2012 de IEV-prijs voor beste kunstwerk.

Portus Ojomo is vermeld in het Biografisch lexicon plastische kunst in Belgie (Arto, 2000).

https://www.instagram.com/artojomo/