filosofisch café - feest én afscheid

zondag, 9 oktober, 2022 - 13:30

Lieve vrienden in de filosofie

Ruim 17 jaar geleden hebben Christel, Koen, Rosetta en ikzelf het filocafé in Antwerpen opgestart. Elke tweede zondag van de maand kwamen we samen om voor een breed publiek een laagdrempelige manier van filosoferen aan te bieden. Deelnemen was gratis en je hoefde niet in te schrijven. We filosofeerden met wie het maar wilde, gewoon op café, en maandelijks zagen we nieuwe gezichten.
Ik ben intens dankbaar voor al die jaren, en ook voor de samenwerking met Den Hopsack, met de vrijwilligers die pintjes voor ons tapten en met de vele gastmoderatoren. Het enthousiasme van onze deelnemers is helemaal onvergetelijk.

En toch houdt ons gezamenlijke verhaal binnenkort op. Mijn vrienden-initiatiefnemers zochten enkele jaren geleden al andere interesses op en ikzelf wil nu nieuwe horizonten in de filosofie verkennen.
Maar dit is maar één van de vele redenen waarom het soms tijd is om te stoppen. Jullie zijn van harte uitgenodigd om in oktober mee na te denken over deze vraag: ‘Wanneer is het tijd om te stoppen?’ Misschien heb je eigen voorbeelden, argumenten of tegenargumenten? Daarnaast is het ook feest, want Den Hopsack bestaat 50 jaar en wijzelf hebben vanwege corona nog een 15de verjaardag in te halen.

Op zondag 9 oktober vieren we de verjaardag van 50 jaar café Den Hopsack, 17 jaar filocafé Antwerpen en ons afscheid. De vraag ligt vast: ‘Wanneer is het tijd om te stoppen?’ Het gesprek zal in estafettevorm begeleid worden door enkele zeer fijne vrienden-filosofen:
- Christel Desmaretz: mijn partner in crime, met wie ik de eerste 13 jaar filocafés begeleid heb. Samen met onze goede vrienden Koen Peeters en Rosetta Demuyter hebben we het filocafé Antwerpen gesticht.
- Kristof Van Rossem: vriend, leermeester en toeverlaat in filosofische aangelegenheden. Hij hielp ons 17 jaar geleden mee opstarten.
- Inge Duytschaever: een pittige filosofe met wie ik veel plezier had tijdens het schrijven van ons boekje ‘Het filocafé in 8 vragen’.

We starten om 13.30u en gaan door tot 17u met een flinke pauze. Daarna drinken en feesten we. Je kan ‘s avonds nog blijven plakken voor het optreden van Rawhide, een Antwerpse bluegrassband.

Aan ons trouwe publiek dat nu al tranen met tuiten zit te huilen: treurt niet! De maandelijkse bijeenkomsten op zondag houden op, in samenspraak met Cor en Hanneke, maar jullie zijn nog altijd welkom om tijdens weekdagen in Den Hopsack te filosoferen, met of zonder moderator. Je kan bij Hanneke terecht om te informeren naar een rustig moment en een rustige hoek in jullie favoriete café.
Daarnaast zullen er sporadisch nog een aantal persoonlijke filo-initiatieven in Den Hopsack doorgaan, naar goede gewoonte laagdrempelig en gratis. Datum en inhoud overleg ik steeds met Hanneke en Cor. Je ontvangt een mail als het zover is. Ook de mails van mijn beroepsactiviteiten (filosofische wandelingen, socratische gesprekken, workshops filosofie & literatuur,…) kan je blijven ontvangen, indien gewenst.
Maar eerst en vooral kijk ik uit naar ons laatste filocafé in oktober, in onvervalste Antwerpse stijl.
Heel graag tot dan!
Sandra (ook in naam van Hanneke)

https://filosofisch-cafe.be/