wetenschaps café met koen geukens

woensdag, 16 oktober, 2019 - 20:00

Vijftig jaar na Apollo opnieuw naar de maan.
Historie Apollovluchten van 50 jaar geleden en voorbereidingen nieuwe maanlanding.

Begin van de jaren ’60 stuurde president John F. Kennedy Amerika naar de maan. Wat op 21 juli 1969 lukte toen de bemanning van Apollo 11 als eersten op het maanopper­vlak rondwandelden. De huidige president, Donald J. Trump, stuurt de Amerikanen opnieuw naar de maan. En dat zou al in 2024 moeten gebeuren. Tijdens de voordracht blikken we terug op het Apollo-programma, waarbij de machtige Saturnus V-raket de astronauten naar de maan vuurde, en de vijf daaropvolgende landingen (de laatste in 1972). We maken ook kennis met het nieuwe programma Artemis. Er moet een nieuwe krachtige raket komen en een nieuwe capsule gebouwd worden. Ook de maan­lander zal er anders uitzien dan 50 jaar geleden. Want deze keer willen we blijven!

Koen Geukens werd begin van de jaren '70 gebeten door de ruimtevaart- en sterren­kundemicrobe. Hij staat begin van de jaren '80 mee aan de wieg van ASH Polaris, een lokale afdeling van de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS). Voor deze vereniging schrijft hij ruimtevaartartikels en organiseert al 20 jaar de jaarlijkse Ruimtevaart­namiddag (een reeks van ruimtevaartvoordrachten). Sinds 2010 verspreidt hij via http://www.ruimtevaart.be het wekelijkse "Nieuws Uit De Ruimtevaart".
Hij bezocht de bekendste lanceerbasissen, zoals de Russische lanceerbasis van Baikonur, de Euro­pese basis in Frans Guyana en het Kennedy Space Center. Sinds 2018 is hij educatief medewerker bij Volkssterrenwacht Urania.

https://www.wetenschapscafe-antwerpen.be/